Odczynnik Benedicta służy do jakościowego wykrywania cukrów prostych. Przy małych stężeniach cukru, po intensywności zmiany zabarwienia, można półilościowo określić jego stężenie. Odczynnik Benedicta, jest bardziej czuły i swoisty, niż odcz. Fehlinga, a także odpada przy nim konieczność posługiwania się dwoma roztworami. Czułość 20 mg glukozy / 100 ml. Opakowanie PE 100 ml.
Karta charakterystyki substancji chemicznej
Zapytanie o większe opakowania
Informacje o bezpieczeństwie:
Piktogramy
|
|
Zwroty wskazujące rodzaj zagrożenia:
|
H319: Działa drażniąco na oczy.
H412: Działa szkodliwie na organizmy wodne, powodując długotrwałe skutki.
|
Zwroty wskazujące środki ostrożności:
|
P273: Unikać uwolnienia do środowiska.
P305+P351+P338: W PRZYPADKU DOSTANIA SIĘ DO OCZU: Ostrożnie płukać wodą przez kilka minut. Wyjąć soczewki kontaktowe, jeżeli są i można je łatwo usunąć. Nadal płukać.
|
Hasło ostrzegawcze:
|
UWAGA
|
RID/ADR:
|
Nie dotyczy
|
|