Oferujemy profesjonalny kwasomierz glebowy typu Helliga wraz z płytką ceramiczną do przeprowadzania pomiarów.
Nasz kwasomierz wyróżnia:
- płytka ceramiczna jest materiałem obojętnym, nie wchodzącym w reakcje chemiczne ze składnikami płynu i gleby i tym samym nie wpływająca na wynik pomiaru. Płytki z tworzywa sztucznego mogą zawierać materiały zmieniające pH i fałszujące wynik pomiaru. Dodatkowo skala pH nie jest naklejana ani nadrukowywana na płytkę, lecz nanoszona na nią przed procesem wypalania, co czyni ją niezmywalną i odporną na światło. Dzięki temu płytka może być używana przez praktycznie nieograniczony czas.
- produkowany przez nas płyn Helliga wyróżnia się wyjątkową trwałością i stabilnością, Jako firma specjalizująca się w barwnikach, dokładamy wszelkich starań, aby składniki płynu były dobrane w sposób optymalny, gwarantujący rzetelność i powtarzalność wyników.
Kwasomierz ten ma na tyle wysoką dokładność i precyzję, że używany przez osoby zawodowo zajmujące się ogrodnictwem i klasyfikacją gleb.
Wzrost roślin zależy od wielu czynników wśród których niezmiernie ważnym jest pH gleby.Każda roślina najlepiej funkcjonuje w odpowiednim, różnym dla każdego gatunku przedziale pH. Wartości odpowiednie dla poszczególnych roślin przedstawia poniższa tabela:
pH
|
gatunki najlepiej wzrastające
|
4 - 5
|
araukaria, begonia, hortensja niebieska, konwalia majowa, szczaw ogrodowy, borówka,
|
5 - 6
|
fiołek alpejski, figowiec sprężysty, fuksja, gardenia, gwiazda betlejemska, hortensja czerwona, konwalia majowa, magnolia, narcyz, nasturcja, pelargonia, prymula, trzykrotka, zawilec, cykoria, czosnek, dynia, koper włoski, ogórek, pomidor, rabarbar, rzodkiew, malina, łubin, jałowiec, jodła, świerk
|
6 - 7
|
aster, chryzantema, figowiec sprężysty, forsycja, frezja, gerbera, groszek pachnący, gwiazda betlejemska, hiacynt wschodni, krokus, lilia, nasturcja, pelargonia, peonia, petunia, trzykrotka, tulipan, cebula, chrzan, czosnek, dynia, fasola, groch, kalafior, kapusta, marchew, majeranek, ogórek, pietruszka, pomidor, rabarbar, rzodkiew, sałata, seler, szczaw, szpinak, szczypiorek, szparag, agrest, porzeczka, drzewa owocowe, buraki, fasola, gorczyca, zboża, koniczyna, kukurydza, len, kasztanowiec, klon, lipa, modrzew, jarzębina, tuja
|
7 - 8
|
bluszcz, krokus, czosnek, szparag, truskawka, orzech włoski, kasztanowiec
|
Odczyn gleby ma rónież duży wpływ na przyswajalność przez rośliny poszczególnych mikroelementów – zakwaszenie gleby powoduje silny spadek przyswajalności większości mikroelementów, natomiast jej zalkalizowanie ujemnie wpływa na przyswajalność boru, miedzi, cynku, żelaza.
|